Valotusemulsion levityksessä käytetyt kuvat ovat Dalinin piirtämiä, sillä pimeässä tilassa on hankala ottaa kuvia. Nauttikaa niistä!
1. Kuvion teko
Ensimmäiseksi voitaisiin perehtyä kuvion tuottamiseen eri tavoilla. Olen itse tehnyt sekä kartongista leikkaamalla, mustetulosteen kuin pigmenttitussin kanssa kuvia ja kaikissa on tietyt hyvät ja huonot puolensa. Tärkeintä tässä vaiheessa olisi saada kuvio tehtyä siten, että painettavaksi haluttava kuvio olisi valon alle nostaessa valoaläpäisemätön.
Kartonki on siitä hyvä, että se peittää mainiosti ne kohdat seulalla, jotka halutaan jättää auki. Kartongista leikkaamalla on kuitenkin vaikea saada yksityiskohtaisia kuvia. Yksinkertaisten kuvioiden tekemisessä kartongin käyttäminen vie selvästi vähemmän aikaa kuin piirtäminen. Kartongin kappaleet voi myöhemmin liimata vaikka kalvon päälle.
Mustetuloste on siinä mielessä hyvä, että koneella saa piirrettyä kuvan helposti täysin symmetrisesti. Tällöin kannattaa vahvistaa mustetta tussaamalla vielä siihen päälle että kuva on varmasti peittävä. Joskus kuitenkin mustetulosteella valottaessa käy niin, ettei kuva meinaa kunnolla aueta valotuksen jälkeen. Näin käy usein todella pienten yksityiskohtien kanssa. Tätä voi kuitenkin myöhemmin avittaa valotuksen jälkeen mäntysuovan kanssa hempeästi hankaamalla.
Omasta mielestäni paras keino yksityiskohtaisten kuvien tekoon on tehdä se käsin läpinäkyvälle kalvolle. Itse teen yleensä ensimmäisen kunnon luonnoksen paperille, jonka päälle teippaan kalvon. Sitten tussaan pigmenttitussilla auki jäävän kuvan kummallekin puolelle kalvoa. Kuvan valon läpäisemättömyyden voi tarkistaa nostamalla kalvon ikkunaa vasten (päivällä...). Näin on helppo nähdä, jääkö kuvaan haaleampia aukkoja. Jos sattuu valopöydän omaamaan, niin ehdottomasti kannattaa sitä vasten kuva tussata.
2. Seulan pesu
Kun kuvio on valmis painettavaksi, on aika valmistella seula. Ensimmäiseksi seula on puhdistettava. Tähän soveltuu hyvin mäntysuopa (ja miksei fairykin). Pääasia on, että aine, jolla puhdistat, on rasvaa poistava. Emo-tuotanto myy myös erikseen rasvanpoistoon tarkoitettua ainetta, mutta mäntysuopa ajaa saman asian ja on muistaakseni halvempaakin. Mäntysuopaa levitetään molemmille puolille seulaa esim. puhdistussienellä. Tärkeää olisi, että ei käytetä mitään karheaa seulakangasta vasten. Tällä estät kankaan kuitujen hajoamisen, jolloin seula kestää pidempään. Tiskiharja on siis suuri ei! Nyt kun on mohlät levitetty ja seula vaahtoutunut, huuhdellaan seula puhtaaksi ja laitetaan kuivumaan. Seulakankaaseen ei saa käsin enää koskea, ettei rasva ja lika leviä puhdistettuun seulaan.
On tärkeää odottaa, että seula on täysin kuiva. Seuraava vaihe muutenkin tarvitsee valmistelua ja sitä ennen on hyvä keksiä seulalle ns. "pimiö". Vessa käy mainiosti tähän hommaan. Tärkeää olisi, että seuraavan vaiheen jälkeen seula saa kuivua rauhassa muutaman tunnin ilman valolle altistumista.
3. Valotusemulsion levitys
Hienot grafiikat on hienoja!!! ;DD |
Ihan täysin pimeässä ei tarvitse töitä tehdä, itse esimerkiksi tykkään laittaa suihkutilan kauimmaiseen seinään taskulampun päälle siten, että valon päällä on ohut kangas. Hieman valoa pääsee läpi, mutta ei niin paljoa että tarvitsisi pelätä emulsion valottumista. Myös esimerkiksi oven jättäminen pienelle raolle on ok juuri sen verran, että itse hämärässä hieman näkee missä on mikäkin purnukka.
Nyt olisi hyvä, jos saisit jonkun toisen ihmisen pitämään seulaa kun itse levität emulsiota, asiat helpottuvat näin kovasti. Ensin valotusemulsiota laitetaan tuhdisti kalvostuskouruun. Ylimääräiset voi aina laittaa takaisin emulsiopurkkiin odottamaan seuraavaa kertaa.
Seulaa pidetään levitysvaiheessa siten, että se on ylhäältä hieman itseesi/levittäjään päin kallellaan. Kouru asetetaan alhaalle, valotusemulsion annetaan valua kourun keskeltä seulan pintaan. Tämän jälkeen kourua vedetään seulaa pitkin suoralla vedolla ylös asti. Kun sinulla on joku auttamassa tässä vaiheessa, voit käyttää kumpaakin kättä jolloin lopputuksesta tulee tasaisempi. Emulsiota ei saisi tulla paksua pintaa, sillä sen valotus on hankalaa. Tämä estetään sillä, että painetaan kourua todella napakasti seulaa vasten kun emulsiota levitetään. Mikäli huomaat, että seulaan jäi reikä, voit toistaa toimenpiteen. Tärkeää olisi, että seula saataisiin tehtyä yhdellä, tai muutamalla vedolla ilman pysähdyksiä keskellä, sillä tästä saattaa tulla ei-haluttuja epätasaisuuksia.
Kalvostuskourulla tehtäessä on emulsiota levitettävä kummallekin puolelle kangasta. Jos levität emulsiota raakelilla, voi olla, että yksi puoli riittää mainiosti. Raakelilla levittäessä seulan pintaan tulee väkisinkin hieman paksumpi kerros. Emulsiota on tärkeää levittää ainakin ns. "nurjalle" puolelle, eli sille puolelle, mikä tulee kangasta vasten.
Suosittelen ensimmäisellä kerralla raakelillakin tehdessä laittamaan emulsiota kuitenkin kummallekin puolelle seulaa. Sitten oman harkinnan jälkeen voi sisemmän puolen jättää pois.
Mikäli huomaat seulan kuivuttua, että siinä on reikä, siihen voi vielä laittaa uuden ohuen kerroksen ja antaa kuivua. Jos kuviosi on pieni ja mahtuu hyvin seulalle reiästä huolimatta, voi pienen reiän teipata kiinni esim. maalarinteipillä tai levittämällä emulsiota pensselillä reiän päälle. Suosittelen reiän peittämistä emulsiolla siinä vaiheessa, jos kuviota tulee pukuusi useamman kerran. Teippi voi nimittäin ruveta irtoilemaan muutaman painokerran jälkeen.
Emulsion levityksen jälkeen seula kuivataan aina vaakatasossa kangaspuoli ylöspäin, ettei seulanpintaan synny valumajälkiä. Muista pitää valot kiinni kuivumisenkin ajan!
....yksinäinen seula. |
Mikäli siirrät seulan "pimiöön" kuivumaan, kannattaa pistää reitin varrelta valot pois. Seula ei sekunnissa valotu, mutta kiirettä on pidettävä! Seulan täytyy antaa kuivua kunnolla, valottaa et voi märälle seulalle. Lopuksi kouruun jääneet emulsiot voi siirtää takaisin purkkiin.
4. Valotus
Tässä vaiheessa tarvitset seulan (joka vielä on pimiössäsi), kuvion ja valotusmenetelmän. Kuvio asetetaan seulan nurjalle puolelle, eli sille, joka tulee kangasta vasten. Kuvio asetetaan siten, että se on seulan nurjalla puolella väärä puoli ylöspäin. Kun valmiiseen seulaan levitetään kangasmaalia sisemmälle puolelle, on kuvio tällöin oikein päin. Kuvion voi laittaa kiinni esimerkiksi läpinäkyvällä teipillä, mutta jos sattuu omistamaan kirkkaan lasilevyn, joka on vähintään seulan kokoinen voi sen laittaa kuvion päälle pitämään kuvion tasaisena. Pääasia on, että kuvio pysyy valotuksen ajan paikallaan.
Mikäli haluamastasi printistä tulee jatkuva, on ensiarvoisen tärkeää, että asettelet kuvion seulalle symmetrisesti reunoihin nähden. Näin sinun on helpompi laskea kuvion etäisyyksiä sitten kankaalle printattaessa.
Nyt kun kuvio on paikallaan on aika valottaa seula. Tässä on kolme eri käytäntöä, joista yritän kaikista selittää mahdollisimman paljon tietämykseni mukaan. Vasta valotuksessa seula saa altistua valolle!
Valotuslampulla valottaminen
Valotuslampulla olen itse valottanut serigrafia-töitä eniten. Mikäli tällaista printtausta alkaa harrastamaan enemmänkin, suosittelen tämän hankkimista. Seula asetetaan telineen keskelle noin 20cm päähän valosta. Tämän jälkeen räppästään valokatkaisijasta lamppu päälle ja otetaan aikaa. Valotusaika lampulla on 8 minuuttia.
Valotuslaitteella valottaminen
Valotuslaitteesta minulla ei ole kuvaa, mutta se on suuri, muutaman metrin leveä laite, jonka sisään seula laitetaan. Tällaista laitetta käyttäessä tutkikaa ohjeita, sillä en itse niitä ulkoa muista. Valotuslaitteen valotusaika on lyhyempi kuin lampulla tehtäessä, noin 4 minuuttia.
Auringonvalolla valottaminen
Auringolla valottaminen on alussa usein hieman arpapeliä, kun valotusaika riippuu täysin sääolosuhteista. Täysin porottavan auringon alla seula voi valottua kymmenessä minuutissa, kun taas auringon laskiessa puolivarjossa valotuksessa saattaa mennä yli tuntikin. Auringonvalolla valottamisessa olisi tärkeää omistaa painepesuri, jos seula sattuu ylivalottumaan.
Olemme itse valottaneet auringolla seulan kolmesti. Ensimmäisen valotimme ilta-auringossa siten, että aurinko ei paistanut suoraan seulaan. Seula oli ulkona kesällä puolentoista tunnin ajan, ja kuvio lähti pesussa vaivattomasti auki.
Toisen kerran kohdalla ylivalotimme seulan, kun pidimme sitä liian kauan suorassa auringonvalossa. Tällöin valotusaika oli 30 min. Kuvio lähti auki pienen vaivannäön jälkeen, mutta printtauksen jälkeen täysin puhtaaksi seula lähti vain painepesurin avulla.
Viimeisemmällä kerralla puolitimme valotusajan, ja pidimme seulaa auringonvalossa alle 15 minuuttia. Tällä kertaa seula myös lähti näppärästi auki.
Olemme itse valottaneet auringolla seulan kolmesti. Ensimmäisen valotimme ilta-auringossa siten, että aurinko ei paistanut suoraan seulaan. Seula oli ulkona kesällä puolentoista tunnin ajan, ja kuvio lähti pesussa vaivattomasti auki.
Toisen kerran kohdalla ylivalotimme seulan, kun pidimme sitä liian kauan suorassa auringonvalossa. Tällöin valotusaika oli 30 min. Kuvio lähti auki pienen vaivannäön jälkeen, mutta printtauksen jälkeen täysin puhtaaksi seula lähti vain painepesurin avulla.
Viimeisemmällä kerralla puolitimme valotusajan, ja pidimme seulaa auringonvalossa alle 15 minuuttia. Tällä kertaa seula myös lähti näppärästi auki.
5. Kuvion aukipeseminen
Nyt kun kuvio on valottunut, täytyy seula saada veden alle nopeasti. Kalvot otetaan irti ja sen jälkeen vedellä suihkutetaan seulaa kummaltakin puolelta. Kuva alkaa lohkeilemaan niiltä kohdin, missä kuvio on ollut. Suihkuttaa saa ihan täydellä voimalla, mutta painepesuri on tähän hommaan liian voimakas. Itse olen saanut kaikki seulat auki viimeistään pidesuihkun avulla. Avittaa voi myös pesusienen kanssa. Tässä kohtaa kannattaa olla kärsivällinen, sillä seulan aukeamisessa voi vierähtää tovi. Itse olen erästä vähän ylivalottunutta seulaa pessyt tunnin auki. Normaalistivalottunut seula pitäisi aueta noin kymmenessä minuutissa.
Valottamatta jääneet kohdat tulevat ensin esiin haaleampina |
Joskus etenkin pieniä yksityiskohtia on vaikea saada auki, tällöin kannattaa ottaa pesusieneen hitunen mäntysuopaa ja hinkata sitä yksityiskohtiin. Jos tämäkään ei tepsi, voi valotusemulsion poistoainetta pistää ihan pienen tipan pesusienelle ja hyvin varovasti hieroa kiinni jäänneisiin kohtiin. Tässä kohtaa pitää olla hyvin kärsivällinen, sillä äkkiä hankaa liian kovaa ja vahingossa seulasta lähtee emulsiota enemmän kuin piti.
Auringonvalolla valottamisessa näkee kuvion aukipesemisvaiheessa sen, jos seula ollut liian vähän tai liian kauan valossa. Mikäli seula on alivalottunut, emulsio lähtee myös muualta kuin kuviosta ympäri seulaa. Ylivalottunutta seulaa on vaikea saada auki myös kuvio-kohdista. Kannattaa aina pitää muistiinpanoja ylhäällä siitä, millainen sää oli kun valotit ja kuinka kauan altistit sitä säteilylle ulkona. Näin muutaman kerran jälkeen sinulle tulee parempi käsitys sääolosuhteista.
Nyt kun emulsio on lähtenyt kuvion mukaisesti, annetaan seulan kuivua ennen printtaamisen aloittamista. Selitän seuraavassa, eli viimeisessä osassa, miten seulalla printataan ja mitä olisi tässä tekniikassa hyvä tietää erilaisista kangasmaaleista. Lisäksi käsittelen myös seulan puhtaaksi pesemistä emulsiosta.
-E(&D)
-E(&D)
I'm posting here, I don't know the language, but I felt like saying that I commented on this:
ReplyDeletehttp://mizusasori.deviantart.com/art/Cherubimon-cosplay-214018894
And I am very impressed by that costume it seems like it must have been very hard work to produce it.
Hei ja iso kiitos valaisevista postauksista! Vaikka postauksista onkin kulunut jo aikaa ei internetistä tunnu (suomeksi ainakaan) vieläkään helposti löytyvän yhtä seikkaperäisiä ja kuvaavia neuvoja silkkipainantaan. 3/3 postaus on tainnut jäädä unholaan, mutta jo näistä kahdesta ensimmäisestä osasta on ollut iso apu tulevaan painourakkaan.
ReplyDelete